Гледай
на живо

След 20 години автомобилите ще изчезнат, прогнозира експерт

Автомобилната индустрия е на прага на големи изменения, посочи Боб Лутц

Автомобилите – такива, каквито ги познаваме в момента, ще изчезнат най-късно до 20 години. Това обяви пред Automotive News бившият вицепрезидент Боб Лутц, който е едно от най-големите имена в историята на световното автомобилостроене.

Според експерта, стандартните автомобили ще бъдат заменени от „автоматизирани и стандартизирани автономни модули, които ще принадлежат на транспортни компании като Uber и Lyft”, предава Експерт.бг. Той сравни колите с конете, които дълго време са били основно средство за придвижване на хората.

„В момента автомобилната индустрия се намира на прага на големи изменения и на практика тя може напълно да изчезне в този си вид“, коментира Лутц и посочи, че много от големите автомобилни производители ще престанат да съществуват, заради законодателни мерки.

Той е на мнение, че много държави по света ще забранят използването на автомобили, които не са оборудвани със системи за автономни системи на придвижване. Това, например, ще доведе до спиране на търсенето на спортни коли. Те ще се превърнат в „елитни вещи”, като използването им ще бъде ограничено да територията на частни клубове или състезателни трасета.