Гледай
на живо

Иран се закани да отмъсти на САЩ и Израел

Какви ще са последствията след атентата в Ахваз?

Иран се закани да отмъсти на САЩ и Израел Заместник-командващият иранския елитен Корпус на гвардейците на Ислямската революция отправи предупр... thumbnail text

Заместник-командващият иранския елитен Корпус на гвардейците на Ислямската революция отправи предупреждение към американските и израелските лидери да очакват унищожителен отговор от Иран след атентата в Ахваз. Гвардейците обвиняват САЩ и Израел в замесеност в атентата на военния парад в иранския град, предаде Ройтерс.

"Виждали сте нашето отмъщение преди. Ще видите, че отговорът ни ще бъде сразяващ и унищожителен, и ще съжалявате за това, което направихте", заяви генерал Хосейн Салами в реч преди погребението на жертвите в Ахваз, предавана на живо от държавната телевизия.

Иранският министър на разузнаването Махмуд Алави съобщи, че широка мрежа от заподозрени във връзка с атаката вече са арестувани. Иран обвини за атентата едновременно арабска сепаратистка групировка, Саудитска Арабия, други арабски страни в Персийския залив, САЩ и Израел. Отговорност за акта пое и терористичната групировка "Ислямска държава".

Иранските власти обявиха 24 септември за ден на национален траур. Учреждения, банки, училища и университетите в западната провинция Хузестан, чиято столица е Ахваз, ще останат затворени. Според най-новите данни, огласени от местните власти, при нападението са убити 24-ма и ранени 60 души. Сред жертвите има както военни, така и цивилни.