София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След десет години ЕС ще се нуждае от мигранти

Това заяви еврокомисарят по въпросите на миграцията на провела се дискусия в столицата

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Над 270 000 000 души са мигрантите минали през Европа от началото на кризата. Първоначално Старият континент не беше подготвен за подобно нашествие, след 10 обаче години Европа ще има нужда от тези мигранти. Това заяви еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос на провелата се в София дискусия на тема "Крепостта Европа? Миграция и сигурност в ЕС". 
Аврамопулос призова още към диалог между европейските страни, за разрешаване на мигрантската криза. Той беше категоричен и  че Дъблинското споразумение  се е изчерпало и именно по време на българското председателство на ЕС, то трябва да бъде заменено с ново, което да регламентира по-добре политиките по отношение на сигурността.
На въпрос от публиката относно отношението на еврокомисаря към политиката, следвана от Виктор Орбан, Аврамопулос подчерта, че европейските лидери трябва да следват ценностите на общността и да не насочвот погледа си само навътре към тяхната страна.
Омбудсманът Мая Манолова важният въпрос за непридружените-деца бежанци и статута им, на който Аврамопулос отговори, че ако България не спазва общата политика на Съюза в тази посока, подлежи на санкции.
Еврокомисарят допълни още, че важно Европа да пази границите си и да допуска на своята територия само мигранти с установен статут, а тези, които нямат такъв, да бъдат връщани.