София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След оставките: Мей ръководи новия кабинет

Брекзит предизвика криза в британското правителство

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Тереза Мей председателства новия си кабинет тази сутрин, след като вчера поредица от оставки, заради нейната стратегия по "Брекзит", остави правителството й в криза.

Мей бе принудена да извърши преразпределение на своя отбор, след като двама от министрите подадоха оставки – това са външният министър Борис Джонсън и министърът по въпросите на „Брекзит“ Дейвид Дейвис.

Премиерът предупреди партията на торите, че трябва да се обединят или да се изправят пред перспективата за Джереми Корбин като премиер.

Тереза Мей назначи Джереми Хънт за заместник на Джонсън като външен министър. Той обяви, че ще стои "четири стъпки" зад нея.

“Сега е време, когато светът гледа най-вече какъв тип страна ще бъдем след като излезем от Европейския съюз.Това, което искам да кажа е, че Великобритания ще бъде стабилен съюзник, страна, която отстоява ценностите, които са важни за народа и ще бъде силен и уверен глас”, каза Хънт.

Доминик Рааб, който ще отговаря за Брекзит, е 44-годишен, има черен колан по карате и по образование е юрист. “Искаме най-добрата сделка с нашите европейски приятели и партньори, но се готвим и за липса на сделка, в случай, че нашият дух на прагматизъм и компромисност не срещне реципрочност”, коментира на свой ред Рааб.

Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г., но двете страни все още не са се съгласили как след това ще започне работа между Великобритания и ЕС.

За забавянето частично е обвинявано дълбокото несъгласие в Консервативната партия относно стратегията по финалната сделка за Брекзит.

Преди два дни британският премиер се похвали, че е постигнала консенсус в кабинета  относно предложенията за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Борис Джонсън обаче обвини Мей, че е преследвала "полу-Брекзит".

В писмото си, с което подава оставка, той каза, че "Брекзит е мечта, която  умира, задушавана от безполезно самосъзнание".

Политическата криза в Обединеното кралство може да доведе до втори референдум за Брекзит, каза за РИА Новости бившият съветник на ЕС Паоло фон Ширак.

"Ако задаващата се политическа криза се превърне в хаос, нови избори са много вероятни, а победителят е вероятно да бъде Лейбъристка партия, начело с Джереми Корбин", каза той.  "В момента всичко изглежда възможно, включително ... нов референдум, който може да даде възможност на британските гласоподаватели да променят решението си през 2016 г.", смята бившият съветник на ЕС.

Бившият британски дипломат Джонатан Кларк подчерта, че е особено загрижен от провала на Великобритания да се справят с Брекзит,  имайки предвид, че единствената алтернатива в политическия смисъл на думата за страната е Корбин.