София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

След срещата на върха в Истанбул: Нова конституция за Сирия

Ще има ли мир в Сирия?

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентите на Турция Реджеп Ердоган, на Русия Владимир Путин и на Фран-ция Еманюел Макрон, както и германският канцлер Ангела Меркел призоваха за създаване преди края на годината в Сирия на комисия, която да състави нова Конституция, и за улесняване на доставките на хуманитарна помощ в страната. Решението идва след края на срещата безпрецедентната среща на върха за Сирия проведена в Истанбул вчера. В заключителната декларация те призоваха за "създаване и за първо заседание в Женева преди края на годината на Конституционна комисия, ако обстоятелствата позволят", както и "осигуряване на бърз, сигурен и неограничен достъп на хуманитарните организации в цяла Сирия".

Четиримата лидери подчертаха необходимостта от запазване на примирието в северозападната сирийска провинция Идлиб, договорено миналия месец с посредничеството на Русия и Турция.

Турският президент Ердоган заяви, че Турция няма да допусне присъствие на терористи в Сирия.

„Нашата цел е да осигурим прекратяване на огъня. Имахме възможност да обсъдим и политическото регулиране на кризата в Сирия, която се превърна в международен въпрос. Астана се превърна в модел за нас, тук продължихме усилията си и потвърдихме мнението си, че по военен път не трябва да решаваме сирийския проблем. Всички трябва да се борим да се приключи тази трагедия в Сирия. Мисля, че на тази среща на върха дадохме нужния конкретен импулс за това. Призовавам и другите държави да подкрепят нашите усилия", заяви Ердоган.

Руският лидер Владимир Путин съобщи, че Русия си запазва правото да помогне на турските сили за премахването на терористи в северозападната сирийска провинция Идлиб, защото не бива да се допуска проникване на радикални дейности в други страни.

"Независимо от това, че нивото на насилието в Сирия намаля съществено, немаловажна задача остава ликвидацията на всички струпали се там радикални елементи. Не бива да допускаме получилите боен опит бандити да продължат престъпната си дейност, да създават "спящи клетки" в нашите страни, да вербуват привърженици и да проповядват екстремистка идеология и терор. Всички участници в срещата са съгласни за главното - постигането на дългосрочна стабилност в Сирия е възможно изключително чрез политико-дипломатически средства в пълно съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и при строгото съблюдаване на принципите на единството, суверенитета и териториалната цялост на Сирийската Арабска Република",коментира Путин.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че са длъжни да направят всичко въз-можно, за да не се достигне до нови хуманитарни катастрофи, адобрата новина е, че след 17 септември Русия и Турция успешно са съгласували услията си за прекратяване на огъня в Идлиб.

Френският президент пък призова Русия, като главен съюзник на сирийския ре-жим, да упражни "съвсем ясен натиск" върху Дамаск.