София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Сляпата Вайша“ остана в подножието на „Оскар“-а

„Лунна светлина“ победи „Ла-ла-ланд“ за най-добър филм

7 годиниРазвлечение 9 Боряна Райчева

„Лунна светлина“ на режисьора Бари Дженкинс изненадващо спечели „Оскар“ за най-добър филм на тазгодишната церемония по връчването на наградите на Американската киноакадемия. Драмата взе най-престижното отличие за сметка на фаворита „Ла-ла-ланд“ на Деймиън Шазел, като това беше съпроводено с гаф на организаторите.

Водещият Уорън Бийти първоначално обяви за победител „Ла-ла-ланд“, но се оказа, че е отворил грешен плик и така екипът на Шазел предаде статуетката на невярващия Бари Дженкинс.

„Лунна светлина“ взе още две награди адаптиран сценарий и поддържаща роля на Махершала Али. Филмът е независима продукция с бюджет, нисък за стандартите на Холивуд – около 1,5 милиона долара, и разказва за порастването на чернокожо момиче.

В очакваната с най-голям интерес в България категория за късометражен филм заради номинацията на „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев по разказ на Георги Господинов, призът беше за Piper на "Пиксар", каквито бяха и предварителните прогнози.

Иначе „Ла-ла-ланд“, който беше с 14 номинации, взе наградите за главна роля на Ема Стоун, режисура, оригинален сценарий, музика, песен и сценография.

"Оскар"-ът за главна мъжка роля отиде при Кейси Афлек от "Манчестър до морето", а този за поддържаща женска роля - при Виола Дейвис ("Прегради").

За най-добър чуждоезичен филм беше обявен The Salesman на иранския режисьор Асгар Фархади. Той отказа да присъства на церемонията в знак на протест срещу забраната на американския президент Тръмп на чужденци от 7 страни да влизат в САЩ. В посланието си Фархади нараче забраната нечовечна.

Въпреки очакванията Холивуд се въздържа от директни атаки към президета Тръмп и имаше само някои подмятания и намеци около речта на Мерил Стрийп по време на връчването на наградите „Златен Глобус“, когато легендарната актриса подложи на унищожителна критика политическата философия на новия американски президент.