София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Случаят с Емилиян Гебрев влезе в парламента

Цацаров: Разследваме опит за убийство

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая „Гебрев“. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Маринов посочи, че вторият етап на разследването става на през ноември 2018 г., когато в МВР постъпва информация от прокуратурата за възобновяване. Той припомни, че тогава е създаден съвместен екип за разследване между служители на ДАНС, МВР и Прокуратурата.

Разследваме опит за убийство. В никакъв случай не говорим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, след като бе изслушан от членовете на парламентарната Комисия за контрол над службите по случая „Гебрев“.

Цацаров обясни, че на членовете на комисията са представени всички данни за Федотов и други руски граждани, които касаят не само трикратното влизане на руснака и съответно излизане от българска територия, но и всичко, което заедно с ДАНС и МВР е събрано за техния маршрут - пътуване, места за настаняване, пребиваване, други руски граждани, които са били с тях и т.н.

Той направи уточнение, което касае установеното от експертизите и от изследваното във Финландия вещество - фосфоросъдържащо съединение.

Такова съединение, което на практика е пестицид, се е съдържало в консумирана от г-н Гебрев салата - рукола. Но мисля, че или бях неправилно разбран или не бе интерпретирано добре, защото ние в никакъв случай не говорим, че г-н Гебрев е претърпял хранително отравяне, заяви Цацаров.