София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Случаят „Скрипал“ е провокация на тайните служби?

Това е мнението на руския посланик в Лондон

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Извънредният и пълномощен посланик на Русия във Великобритания Александър Яковенко заяви в интервю за канал НТВ, че случаят „Скрипал“ е провокация, извършена от британските тайни служби.

"Те отказват да си сътрудничат с нас, не ни дават никакви документи, което всъщност ни води до заключението, че това е провокация от страна на специалните служби", заяви ръководителят на дипломатическата мисия, цитиран от ТАСС.

Яковенко също отбеляза, че Великобритания сега е "в много трудна ситуация" по две причини. Първият от тях е излизането на страната от ЕС.

"Ако сте забелязали, в Брюксел, когато да се вземаха показания по делото „Скрипал“, тогава Brexit темата беше много актуална. По това време е взето едно много важно споразумение за по-нататъшни преговори между Обединеното кралство и Европейския съюз", каза Яковенко.
Втората причина, според посланика е свързана с ролята на Великобритания "в Западния съюз". Според него, след одобрението на концепцията за национална сигурност, Лондон е начело за лидерство по въпроса за съдържанието на Москва.
С цел да се възпре Русия, има нужда от мощни провокации. За тази позиция бе необходима подкрепета от двата парламента и на хората. Случаят „Скрипал“ провокация, която направи така че британците да получат подкрепата на Европейския парламент и на хората." каза Яковенко.

Посланикът също така отбеляза, че Великобритания няма да може да класифицира информация за случая с отравянето на руския шпионин. "Сигурен съм, че Русия няма да остави британците от правната сфера, а британците ще трябва да отговорят. Ние сега избираме метода, по който ще подходим“, заяви руският посланик.