София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЛУЖИТЕЛИ НА ДАНС И МВР – ОБВИНЕНИ В ИЗНУДВАНЕ

ТРИМА СА ЗАДЪРЖАНИ НА 5 ЯНУАРИ

8 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Трима души бяха обвинени от специализираната прокуратура в участие в организирана престъпна група за изнудване. Те са задържани при специализирана операция на МВР и ДАНС на 5 януари.
Обвинените са Георги Георгиев, служител в ДАНС, Цено Филипов от сектор „Обезпечаване на местата за лишаване от свобода към Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР и Борис Рангелов. Рангелов е обвинен и в отвличане и е задържан на летище „София“ малко преди да напусне страната.
Според доказателствата групата е действала от януари 2015 г. От 7 декември 2015 г. до 24 декември 2015 г. участниците са принудили чрез заплахи иракски гражданин да им предаде сумата от 30 хил. евро. Рангелов е отвлякал иракчанина и му е обяснил, че ако не предаде исканите пари до 10 дни, ще бъде вкаран в дом за временно настаняване на чужденци или ще бъде екстрадиран в Ирак.
В разследването са използвани специални разузнавателни средства. Прокурор от Специализираната прокуратура е издал постановления на участниците в групата да бъде наложено задържане до 72 часа.