София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Служители на „ЕМКО“ на протест пред парламента

Искат да запазят работните си места

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Служители на военния завод „ЕМКО“ от Трявна, Монтана и Белица протестираха пред Народното събрание, с надеждата управляващите да чуят молбите им и да върнат лиценза на завода. Хората се страхуват, че ще изгубят работните си места.

Основен клиент на двете предприятия е „Кинтекс“. След като правителството отне лиценза обаче, клиентът се оттегли. В момента продукция на завода, с обработени фактури с платено ДДС, предназначена за „Кинтекс“, стои блокирана на пристанището в Бургас, без за нея да е платено. От „Кинтекс“ казват, че продукцията не е за тях, а ръководството на завода се притеснява, че тя ще бъде конфискувана от държавата.

Противопоставянето идва от там, че поръчка дадена от Кинтекс на „ЕМКО“, след отнемането на лиценза е дадена на ВМЗ Сопот.

„Кинтекс“ е връзката на „ЕМКО“ с търговци от различни държави.

Протестиращите са срещу одържавяването на завода – намерение което заявиха министърът на икономиката и премиерът Бойко Борисов.

Според протестиращите, отнемането на лиценза е целенасочено, а отговорните за това са се захващали за незначителни несответствия.

Към демонстрацията се присъединиха представители на опозицията от БСП, които поканиха представители на протестиращите на лична среща.

След срещата, от парламентарната група на социалистите поеха ангажимент да поставят въпросите как ще бъдат запазени работните места и как ще бъде гарантирано изпълнението на международните договори.

Те ще настояват идната сряда да бъде изслушан министърът на икономиката в икономическата комисия.