София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Служители от „Български пощи“ обявиха гладна стачка

Синдикална организация с жалба срещу ръководството до КЗД

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Двама служители от „Български пощи“ са заявили, че започват гладна стачка.Това потвърди по-рано днес пред БНР председателят на синдиката „Защита“ Красимир Митов. Двамата недоволни са членове на ръководството на същата синдикална организация, а основните мотиви за недоволството им са свързани с спрените им ваучери за храна и неполучените пари за „клас прослужено време“. 
 
Още снощи към драстичните действия премина Златка Младенова, член на управата на  „Защита“, която обяви, че всички членове на ръководството -общо 7 души имат готовност да последват примера й.
 
Председателя на синдикалната организация обясни още пред БНР, че управата на „Български пощи“ е решила да се саморазправи с членовете на синдиката, отнемайки ваучерите и бавейки им изплащането на класа за прослужено време, тъй като те многократно са подавали сигнали за нередности в управлението на дружеството. Целта била да им затворят устата.
 
„Недопустимо е за една демократична България да се управлява по такъв начин. Тези хора нямат място. Те живеят с 30 години назад. Тези хора не могат да управляват това предприятие, защото са натрупали десетки милиони загуба. Хората са притеснени, че то умишлено се води към фалит и да се даде на концесия или да се продаде за 1 долар. Информирано е и Министерството на транспорта и съобщенията и министър-председателят – пълно мълчание засега“, обясни Митов.
 
От ръководството на Български пощи обясниха, че закъснението при изплащането на клас прослужено време се дължи на това, че „Защита” са се присъединили по-късно към колективния трудов договор и парите ще бъдат преведени до края на месеца. 
 
По думите на председателя на „Защита“ останалите синдикати нямат проблем с ръководството, тъй като на тях добре им се плаща, за да не се бунтуват срещу случващите се там нередности. Реалността обаче била, че няма пари  нито за работно облекло, нито за заплати.
 
Митов заяви още, че синдикатът умишлено не е допуснат до преговорите за колективен трудов договор и затова са внесли жалба до Комисията за защита от дискриминация.