София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Служителите на затворите пишат на Борисов

Канят го на протеста си

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Синдикатът на служителите в затворите, дни преди провеждането на официалния си протест, се обърна с отворено писмо към министър-председателя Бойко Борисов. В него служителите на пенициарни заведения повтарят вече известните си искания за увеличение на заплатите с 20% и изравняването им по този начин с тези на колегите си от МВР, подобряване на условията на труд, както и увеличаването числеността на персонала.
 
В текста служителите на затворите призовават още премиера, финансовият и правосъдният министър да дойдат на открита среща с тях по време на самия протест.
 
Протестът, който ще започне в 13:00 часа в събота е под наслов "Европа и за нас" и ще протече като митинг-шествие, което ще премине от площада пред Министерството на правосъдието през Министерството на финансите до сградата на Министерския съвет.
 
„Крайно време е Министерство на правосъдието и правителството на Република България да изпълнят съвместно и отговорно политическия ангажимент, който поеха през 2017 г. за равно третиране, унифициране и недискриминиране на служителите в Сектор "Сигурност"., се казва още в писмото на синдиката.
Оттам уточняват, че действията им не бива да бъдат тълкувани като натиск и че целта им е единствено стартиране на преговори, чрез които да се  достигне до  продуктивно решение на въпросите.
 
„Ако това не се случи в рамките на две седмици, то на 26-27 март 2018 г. ще последва протест на хиляди работници и служители на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", с подкрепа на техните близки и други сродни организации, пред представителите на министрите на правосъдието от Европейския съюз, във връзка с предстоящото събитие, на което ще присъстват участници, представляващи съответните национални органи на участващите държави-членки на Европейския съюз, Европейската комисия, Генералния секретариат на Съвета, Европейския парламент, неучастващите държави-членки, представителите на трети страни, Евроюст, ОЛАФ, Европол, практикуващи юристи и академични среди", завършват в писмото.