София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сменя ли България тона спрямо Турция

Никой няма интерес от влошаване на отношенията, смята Зорница Илиева

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Президентът Радев подаде тона за промяна на българската политика спрямо Турция. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ експертката Зорница Илиева. Тя посочи, че промяната е усетена и от страна правителството, което е използвало език, който доскоро никой не е мислел, че може.

Турция също се намира в сложен период, а референдумът на 16 април е за смяна на формата на управление, но и някакъв вид избор, на който е подложен президентът Ердоган, коментира Зорница Илиева.

Тя посочи, че промяната към президентска република е одобрена от парламента, но крайната дума ще е на избирателите.

Според нея засега не може да се каже дали Ердоган ще спечели референдума, но неговото желание е не само да спечели, а да спечели убедително и затова му трябват гласовете на турците, живеещи в Европа.

От друга страна, за да мобилизира консервативното население, което гласува за него вече 15 години, на Ердоган му трябва враг и той беше намерен в лицето на Европа., коментира Зорница Илиева.

Намесата на Турция в българските работи е част от тази политика на Ердоган, коментира още тя и посочи, че турски министри си позволяват да наричат България „бивша наша територия“.

Според нея обаче не трябва да се стига до обтягане на отношенията с Турция и никой няма да има полза от това.