София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сметната палата откри нарушения в отчета на Софийския университет

Установени са плащания брой, вместо по банков път

7 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Сметната палата откри драстични нарушения във финансовия отчет на Софийския университет.

Докладът на одиторите вече е публикуван. В текста на документа се казва, че финансовият отчет за 2016 година не дава вярна представа за състоянието и имуществото на университета към 31-и декември същата година.

Каквато и да е причината за пропуските, отговорност носи ръководството на висшето училище.

Не е имало съответствие между посоченото в счетоводните данни и подадената информация до Сметната палата. От финансовата институция твърдят, че вероятно част от собствеността като компютри, оборудване и др., не се водят на отчет.

Като пример се посочва, че по сметката „Компютри и хардуерно оборудване“ в баланса на университета са отразени 9 235 594 лв., сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лв. Разликата е от над 200 000 лева.

Не е спазен редът за отчитане на операциите в системата на електронни бюджетни разплащания. По този начин могат да се отлагат плащания на приоритетни разходи за сметка на други.

Нарушения са правени и в Закона за ограничаването на плащанията в брой. През 2016 година, служители на учебното заведение са получавали служебни аванси в размер на 10 000 лева. Освен това в брой са връщани гаранции за изпълнение и участие в обществени поръчки, като на изпълнителя е плащано по банков път. По 10 000 лева са внасяни и по сметките на доставчиците за задължения.

За установените нарушения и отказа за заверка на Годишния финансов отчет на Софийския университет са уведомени Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и Националната агенция за приходите.

Незадоволителното състояние на финансовата дисциплина в Софийския университет се потвърждава и от проверката за изпълнението на препоръките по одитния доклад за съответствие при финансовото управление на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за периода от 01.01.2013 г. до 30.06.2015 г.

В него Сметната палата е дала 37 препоръки за подобряване на финансовото управление на публичните средства на ректора на университета. При извършения последващ контрол за изпълнението им е установено, че 22 от тях са изпълнени, което представлява 41 на сто от дадените препоръки.

Финансовата институция дава 6-месечен срок, след което отново ще извърши проверка.