Гледай
на живо

Смъртните случаи при СПИН са намалели наполовина

Все повече пациенти имат достъп до лечение на вируса

Смъртните случаи при СПИН са намалели наполовина Днес се проведе семинар за журналисти на тема: „Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ.&ldquo... thumbnail text

Днес се проведе семинар за журналисти на тема: „Знанието е сила. Заедно в борбата с ХИВ.“ Събитието се организира по повод Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит – 17-24 ноември 2017 г. и Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Семинарът беше открит от проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Сред темите на семинара бяха: „Епидемиология и данни за ХИВ/СПИН за България“, представена от проф. Христо Тасков, НЦЗПБ; „Съвременна диагностика и вирусологичен мониторинг на ХИВ“ - доц. Ивайло Алексиев, Национална референтна потвърдителна лаборатория; „Клинична картина на ХИВ-инфекция“ - д-р Нина Янчева, СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“; „Терапия при пациенти с ХИВ/СПИН“ - проф. Мариана Стойчева, УМБАЛ „Св. Георги“. Опитът на неправителствените организации в борбата с ХИВ представиха Иван Димов - Фондация Single Step, Елена Бираджиева - Сдружение „Здраве без граници“ и Симеон Василев - Фондация „Глас“.

В борбата с коварната болест бяха представени някои доста положителни новини като това, че смъртните случаи, свързани със СПИН, са спаднали с 48% от 2005 г. насам. Освен това новите случаи на инфекции сред деца са намалели с 47% от 2010 г. насам. Днес 19,5 милиона души в света имат достъп до антиретровирусна терапия, спрямо 7,7 милиона през 2010 г.

И въпреки положителните промени, продължават да съществуват 4 основни предизвикателства при борбата с ХИВ/СПИН. Първата е подобряването и увеличаването на тестването и диагностиката. Много хора, които може да се нуждаят от лечение на ХИВ, не го получават, защото не знаят за своя статус, а почти половината от всикчи случаи се диагностицират късно. Друг проблем е осигуряването на по-добър достъп до лечение. През годините броят на пациентите, имащи достъп до лечение е нарастнал от 11.4 млн през 2012 г. до 19.6 млн през 2016 г., но въпреки това трима от всеки 5 диаганостицирани, не могат да получат достъп до лечение. Сред предизвикателствата в борбата с ХИВ е и осигуряването на вирусен контрол при лекуваните. Антивирусната терапия е дългосрочно лечение на ХИОВ, което помага на хората да живеят по-здрави за по-дълго. И четвъртият проблем е свързан с продължаващата стигма на вируса. 82% от заразените са преживели форма на стигма, свързана с ХИВ през последната година.

България не прави изключение от световната статистика и за справяне с тези проблеми са предприети няколко мерки. Вече в цялата страна е осигурено напълно безплатно тестване за ХИВ/СПИН. С въвеждането на комбинираната антиретровисусна лекарствена терапия, ХИВ се трансформира от почти  сигурно фатално заболяване до управляемо хронично състояние и за хората, които имат достъп до и поддържат подходяща лекарствена терапия, прогнозата е отлична. А от 2016 г. пациентите в България имат възможност да започнат терапията си веднага, каквито са и препоръките на Европейското клинично дружество по СПИН.