София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Снеговалежи обхващат цялата страна

АПИ с предупреждение към шофьорите

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

За цялата страната са обявени предупредителни кодове за опасно време. Оранжев код е в сила за 6 области в Източна България. Това са Бургаска, Варненска, Добричка, Шуменска, Разградска и Търговищка. Tам се очаква силен сняг и вятър и има опасност от образуване на поледици. За останалата част на страната кодът е жълт и предупреждението е за сняг, дъжд и силен вятър.

В по-голямата част от Южна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг.

Ще духа умерен, в Източна България силен до бурен вятър от север-североизток и в Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания.

През нощта срещу четвъртък снеговалежите ще продължат, значителни ще са в Южна България и там ще се образува снежна покривка с изключение на крайните югозападни райони. 

И днес и в четвъртък ще вали сняг в цялата страна. Ниски температури, преспи, опасно хлъзгави и заледени пътища.

В София започнаха първите обработки със смеси срещу заледяване. Над 140 снегопочистващи машини работят на терен.  Общественият транспорт се движи по обичайните си маршрути по всички линии. Очаква се снеговалежът да продължи, температурите да се понижават.

Почти без сняг ще остане само Горнотракийската низина. Там, където не вали сняг, ще вали дъжд. Значителна снежна покривка ще се образува в Северозападна и централна Северна България. За районите на Берковица, Мездра, Враца, Плевен, Попово, Търговище и Силистра тя ще е над 10 сантиметра.

Всички републикански пътища са проходими при зимни условия. Близо 800 машини са обработвали пътните настилки през нощта и тази сутрин. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.
Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.