София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Снежната блокада остава в четири области

Тежка е обстановката в Шумен, Силистра, Добрич и Монтана

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Сериозна остава обстановката в някои от областите, където освен ниските температури има още много сериозни навявани, заяви по време на брифинг в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. Трудбнопроходими са пътищата в в областите Шумен, Силистра, Добрич и Монтана.

„В Шуменска област и Силистра е най-критично и от тази гледна точка екипите днес ще насочат усилия в максимално отваряне на пътни артерии. До обяд ще се постараем да бъде пробит и „Ришкият“ проход. Остава сложна ситуацията в Монтанско. Там главният път към Монтана и от Монтана са затворени, тъй като навяванията са много сериозни“, посочи министърът в оставка.

Тази сутрин започна и снеговалеж на Прохода на републиката. Там тежкотоварните автомобили трябва да се движат с вериги. Министърът в оставка Лиляна Павлова уточни, че са станали 4 пътнотранспортни произшествия и отчете, че те намаляват.

"Усилията на екипите са при спиране на вятъра в определена област да отворят пътищата за движение. Данните за времето продължават да показват, че няма да спрат навяванията. Ниските температури продължават. Включително очаквам от сряда да паднат по-ниски температури, а и нови снеговалежи от петък. Така че не очакваме драстично подобряване на климатичните условия, което да доведе до успокояване на времето“, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството.

При започване на нови валежи при силния вятър, ще се наложи да се затварят определени пътни участъци. Всички проходи без „Ришкия“ и тези, които са стандартно затворени при зимни условия, са отворени за движение, като на "Хаимбоаз" има ограничение за тежкотоварните автомобили. В тежката симна обстановка проблем се явява нежеланието на водачите на тирове да поставят вериги.

„Това е огромен проблем, който имаме. Такъв проблем имаме на Хаимбоаз. В момента много ТИР-ове упорстват и не искат да ги слагат. Снегопочистващата техника не може да мине ,те искат те да минат – няма как да стане“, посочи министърът в оставка.

Информацията за пътната обстановка в страната може да се открие в мобилното приложение LIMA и на дежураните телефони на АПИ.