София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сняг и дъжд в страната

Продължава бедственото положение в Смолян

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Остава утежнена зимната обстановка в страната. В цялата страна паднаха значителни количества дъжд, в Северна България - сняг, поледици – на Североизток. Заради валежите нивата на реките и язовирите се покачиха.

Проходът Пампорово вече е достъпен за преминаване на леки автомобили, пътят от Пампорово до Смолян също е отворен. В района на Смолянско все още има места без електричество.

Въведено е ограничение за товарните автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен.

Бедствено положение е обявено и в Доспат. Около 40 часа хората са без ток. До този момент няма бедстващи хора.

В осем общини от Благоевградска област днес все още има населени места без ток заради падналия сняг.

Продължава работата по възстановяване на електричеството в селища от общините Разлог, Белица, Якоруда, Банско, Петрич, Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

Синоптиците предупреждават, че преваляванията от дъжд и сняг ще спрат днес, а северозападният вятър ще отслабне.

Облачността над Западна и Централна България ще се разкъса и намалее до предимно слънчево. В източните райони ще се задържи значителна. Сутринта на места в котловините и по поречията ще има мъгли. Вятърът ще се ориентира от юг и ще е предимно слаб.

Минималните температури ще са от минус 7-8° - на места из високите полета на Западна България - до 3-4°, колкото ще сочат термометрите в крайните югоизточни райони. Максималните температури ще са между 4° и 9°.