София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Социалистите пращат Бюджет 2018 на Конституционния съд

Това е парламентарна битка, смятат от БСП

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

БСП дава процедурата по приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд. Това каза на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на БСП Жельо Бойчев. Бойчев обяви, че ГЕРБ и Патриотите са скрили дебата по обсъждането на Бюджет 2018 от българските граждани.

„Правим това с ясното разбиране да се противопоставим на поредния опит за неглижиране на НС. Това се превръща в политика от страна на ГЕРБ“, заяви още Жельо Бойчев.
Конкретен повод за гневната реакция на социалистите е неприетото окончателно предложение на депутата Васил Антонов от БСП за отпускане на 1.130 млн. лв. за храм "Александър Невски" и Зографския манастир. Предложението беше прието на първо четене, но при гласуването на второ бе отхвърлено.

"Успешен е опитът Народното събрание да бъде превърнато в мокър печат към министъра на финансите", коментира самия Антонов и допълни, че съпротивата на социалистите ще бъде последователна.БСП няма да се обръщат към президента Румен Радев за помощ и налагане на вето на закона за бюджета. "Това е парламентарна битка", смятат социалистите и ще си я водят сами.

Законът за държавния бюджет беше приет от депутатите в четвъртък след 13-часов работен ден. Финансовият закон предвижда догодина икономиката ни да порасне с 3,9%, безработицата да намалее до 6,2%, а инфлацията да е 1,6% - заради поскъпването на храните и горивата. От средата на 2018 година пък минималната пенсия ще стане 207 лева, а размерът на максималната ще стане 910 лева. Народните представители увеличиха и помощите за деца. Средномесечният доход за отпускане на семейни помощи за деца се увеличава от 400 на 450 лева. Месечните помощи за семейство с едно дете се увеличават на 40 лева, за две - на 90 лева, за три деца -135 лева и за четири деца - на 145 лева.