София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Социалният министър се срещна с протестиращите майки

Няма яснота колко пари са нужни за лична помощ на хората с увреждания

6 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова се срещна с майките на деца с увреждания в София. На срещата трябваше да бъде обсъдена сумата, която ще е нужна за лична помощ на хората с увреждания. Оказа се обаче, че държавата още не е готова да говори за пари, а срещите им ще продължат и в следващите дни.

Майките обещаха да продължат протеста си с палатков лагер пред парламента, докато не бъде приет закона.

Вчера социалният министътр се сещна с мпротестиращите майки във Варна. Министър Петков съобщи пред майките, че е свикал заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник, на което ще бъде разгледан проектът на Закон за личната помощ, изготвен от екипа на националния омбудсман Мая Манолова. Той потърси мнението на майките на деца с увреждания от Варна по този проект. В него се предвижда хората, които имат право на пенсия с добавка за чужда помощ, да кандидатстват за лична помощ на база на оценка на потребностите. Министърът уточни, че по данни на НОИ над 80 000 пенсионери получават добавка към пенсията си за чужда помощ. В същото време хората с увреждания в страната са близо 500 000 и организациите на и за хората с увреждания поставят въпроса защо подкрепата се насочва само към определен кръг от хора.

Петков припомни, че от началото на 2017 г. е въведена нова помощ по Закона за семейни помощи за деца, която се получава от 26 000 деца с увреждания. Родителите заявиха пред министъра, че е необходима изцяло нова философия в политиката за хора с увреждания. Те настояват за индивидуална оценка на потребностите на всеки човек. Според тях мултифункционален екип трябва да установява от каква помощ има нужда човекът с увреждане, за да продължи да е част от обществото.