София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

София е недостъпна за хората със зрителни увреждания

Експертизата за работоспособност на хората с увреждания ги дискриминира, смятат те

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Според членовете на Съюза на слепите в България, София е град, който е напълно недостъпен за хората, както със зрителни, така и с всякакви други увреждания. Това  стана ясно на пресконференция, дадена по повод предстоящия 15 октомври, който от 1930-та година насам  се отбелязва в цял свят като Ден на белия бастун.
Недостъпността на пешеходния булевард „Витоша“ е само един от многото проблеми, с които се сблъскват незрящите. За да се разрешат те, преди няколко месеца Столична община прие Стратегия за достъп на хора с увреждания. В момента към нея се изработва и специален план за прилагането й. Докато това се случва, трудностите пред хора като Милена са всекидневни и тя трябва да намира начин да се справя с тях сама.
Незрящите изразиха недоволството си  и от заместник-кмета по социалната дейност в Столична община Албена Атанасова, но този път  по-предпазливо, за разлика от преди две години, когато са й поискали оставката.
Иван Янев каза, че не иска оставката и на двама заместник-министри, които бълват неистини по отношение на хората с увреждания. Неистините, по думите му, са свързани с огромния брой фиктивни инвалиди. Той изрази и несъгласието си с желанието на въпросните министри да въведат експертиза за работоспособността на хората с увреждания, което той намира за проява на дискриминация.