София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

София почерня: Пореден протест на майките

Заплашиха с блокади на пътища и летища в цялата страна

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

София почерня. Стотици на майки на деца с увреждания се събраха  снощи на Осми национален протест в пространството пред сградата на Народното събрание с черни балони в ръце, за да заявят за пореден път, че системата продължава да се опитва  да ги  убие, но те все още са живи и са тук, за да се борят срещу нея. Освен в столицата, протести имаше и в още 13 града в страната.
 
Майките изразиха болката си от боксуването на реформата в трите закона - за личната помощ, за хората с увреждания и социалните услуги разказаха за това как всеки ден са принудени да водят битка,  за да живеят децата им нормално.
 
Родителите на децата с увреждания обясниха и че са възмутени от вчерашните думи на премиера Борисов, че им е обещал 150 милиона от бюджета за следващата година и не се е ангажирал с нищо друго. 
След като официално протестът на майките на деца с увреждания  пред сградата на Народното събрание приключи, те преминаха в гражданско неподчинение и за няколко часа движението на Орлов мост беше спряно.
Всички светофари на кръстовището светеха в жълто, сякаш, за да бъдат в унисон със спрялата реформа. 
 
Призивът  на майките към шофьорите от градския транспорт да подкрепят протеста  им не беше чут и блокираните тролей и автобуси обръщаха в обратна посока. За сметка на това обаче много от случайните минувачи застанаха зад исканията на майките и дори дадоха свои идеи за справяне с проблемите им.
 
Организаторите на недоволството бяха категорични, че протестите им ще продължат, докато не бъдат чути, а начините им за изява на несъгласието им със случващото се в социалната сфера ще бъдат все по-радикални.
На протеста присъстваше и омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че битката продължава до крайната победа, в която всички присъстващи продължават да вярват.