София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„София прайд“ иска среща с Бойко Борисов

Поводът е правата на ЛГБТИ общността

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Организационният комитет на „София прайд“ е поискал среща с министър-председателя Бойко Борисов. Комитетът иска да обсъди с премиера възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот.

Поводът е изказване на Борисов, че гейовете не трябва да парадират и че правата им в България не са нарушени.

Организаторите на „София прайд“ пишат на премиера, че нямат сътрудничество с парламентарните партии и с изпълнителната власт.

"Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна", пише в писмото.

Гейовете искат също така увеличаване на наказанията в Наказателния кодекс за престъпления, извършени по хомофобски подбуди, промяна на учебното съдържание в училище, което да популяризира тяхната общност, както и осигуряване на медицински грижи, които отговарят на специфичните им нужди.