София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

София празнува 140 години от освобождението си

Събитието беше отбелязано с молебен и шествие

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На 23 декември стар стил или на 4-и януари по нов стил София отбелязва 140 от освобождението си от Османско владичество. На този ден ген. Гурко превзема София. С него идва и копие на чудотворната икона на Света Богородица „Радост на всички скърбящи“, която и до сега е запазена в столичния храм "Света Неделя". По този повод именно в митрополитския храм беше отслужен молебен лично от патриарх Неофит, на който присъства и  столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместникът й - Тодор Чобанов и както и много други граждани дошли да изразят уважението си към загиналите за свободата на столицата. 
„Искам да благодаря, разбира се, на предвожданат от ген. Гурко армия. На воините, които са участвали-руски, украински, беларуски, финландски и румънски.  Да благодяря на западните посланици, благодарение, на които градът ни се е запазили и не се запазил. Благодяря също и на всички наши предци, които са бленували тази свобода.“-заяви столичният кмет Фандъкова.
Веднага след молебена, присъстващите се отправиха на литийно шествие, за да поднесат венци пред паметниците на героите, свързани с освобождението на София.