София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

София шокира Европейските младежи с купон в бар

Упреци към БГ-Европредседателството

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Конкретно недоволство от българското европредседателство – участници в Европейския младежки форум, проведен в София в НДК от 17 до 19 април, споделят, че са шокирани от начина на провеждане на събитието. Те упрекват българските власти в повърхностност, организационни проблеми и неподходящо поведение на официални лица от правителството. "Европейска младежка конференция под патронажа на българското европредседателство остави горчив вкус" - статия с това заглавие излезе днес в изданието Euroactiv, европейски сайт, базиран в Брюксел. Част от участници в събитието са останали крайно недоволни от различни организационни недоразумения, като например от безплатния алкохол и танцьорките в бара на партито след конференцията.

Бях подготвил специална реч, но много от хората, към които исках да отправя тази реч вече напуснаха залата. Затова искам да направя един коментар. Това заседание, на което станахме свидетели преди минути, е образец за това какво не трябва да бъде младежкият форум. Това беше позорно. Това не е споразумението, което имаме в рамките на структурирания диалог на Европейския Съюз”, заяви Луис Алвардо, лидер на Европейския младежки форум.

Той упрекна и официалните лица, че само формално са уважили събитието.

Подобни форуми се правят по време на всяко председателство от различните държави. На тях се обсъжда бъдещето на младите в Европа и участието им в устойчиви модели за младежки политики. Домакин-организатор в България беше Министерството на младежта и спорта. На конференцията в НДК участие взеха премиерът Бойко Борисов, представители на Еврокомисията, на българското министерство на младежта и спорта, дори и представители на ООН.