София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

София след бурята: 900 наводнени сгради

Обстановката в столицата се нормализира

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Обстановката в София се нормализира след гръмотевичната буря и проливния дъжд вчера.

Днес продължава описването на щетите от пороя. На повечето места

Припомняме, че проливен дъжд се изсипа снощи над столицата, където за един час се изляха около 50 л/кв.м. Приблизително 1500 сигнала за наводнения и затруднено движение постъпиха в аварийното звено на Столична община. Над 900 сгради бяха наводнени в София.

Гръмотевичната буря превърна ключови столични улици и кръстовища в реки. Две спирки на метрото бяха затворени, защото се наводниха, но движението на метрото не е преустановявано. Наводнен бе и подлезът на Лъвов мост, а таваните на търговски центрове протекоха.

По булевардите „Г.С. Раковски” и „Васил Левски” изби и канализационна шахта.

Бурята остави без ток два столични квартала – „Младост” и „Красно село”. Има много подадени сигнали в районите на „Надежда“, бул. „Ломско шосе“, Околовръстния път на София.

Екипи на общината, столичната пожарна, КАТ, техниците от „Управление на трафика“, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“ и „Софийска вода“, работиха за отстраняване на авариите.

От 18.30 часа на 18 юни до 6 часа тази сутрин пожарникарите са отработили около 57 сигнала. Няма информация за пострадали и бедстващи граждани.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред БНР, че обстановката в София е нормализирана. Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

"През цялата нощ екипите на аварийно-спасителното звено, както и на Пожарната продължиха да работят по отстраняване на последствията от пороя. За много кратко време паднаха около 50 литра на кв. м. и това създаде сериозни проблеми по отношение на завирявания както на подлези, така и на улици и булеварди. За радост пороят не създаде проблеми с общинските язовири и реките. Беше чувствително повишено нивото на реките, но към момента нивото им се понижава, общинските язовири се изпускат контролирано, следят се нивата", уточни още Фандъкова. Според нея бедствената ситуация е била неизбежна.

Възстановено бе и движението на трамваите по всички трасета, които бяха временно спрени заради бурята.

Вчера в цялата страна бе обявен жълт код за обилни валежи.

Днес синоптиците предупреждават , че на места отново ще превали и прегърми. Очаква се слаб вятър и температури между 26 и 31 градуса.