София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Софиянци прекарват 144 часа годишно в задръствания

Столицата ни е на 83 място сред градовете с най-натоварен трафик

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За пореден път София се оказа в топ 100 на градовете с най-големи задръствания. По този показател столицата ни се нарежда на 23-то място в Европа и на 83-то в света, това показва  класацията на компанията за навигация TomTom. 
 
Оказва се живеещите в София губят цели  144 часа от годината в изчакване да стигнат с колата си от точка А до точка Б. На ден пък  това прави 38 минути. Проучването показва още, че заради задръстванията в столицата времето за пътуване се удължава средно с 29%, като повече време се губи вечер. По тези показатели София се нарежда до градове като  Портланд, Лозана и Берлин.
 
Най-много от задръстванията пък страдат в Мексико, където трафикът удължава времето за пътуване с 66%. След него следнат  Банкок с 61% и Джакарта с 58%.
 
Първенец по този негативен показател в Европа пък са съседите ни от Румъния. Задръстванията в Букурещ удължават пътуването там с цели 50%. Това поставя града на пето място в света, непосредствено след китайския град Чунцин. Десетката се допълва от Истанбул, Чънду, Рио де Жанейро, Тайнан и Пекин.