София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Софиянци протестират срещу промените в паркирането

От 1-ви октомври- нов обхват на зоните и ново работно време

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Софиянци излязоха на протест. Причината е, че платенотото паркиране в столицата е с ново работно време и разширен обхват.

От първи октомври зоните за паркиране в столицата са с променено работно време – от 8:30 до 19:30 в делничните дни, а „синя зона“ в събота ще има до 18:00 часа. Разширява се обхвата и на „зелена зона“, която вече ще включва районите „Средец“ и „Лозенец“. Тези промени накараха част от жителите на София да изразят недоволството си, организирайки пешeходен и автопротест. На него те посочиха и конкретните си искания от общината.

Гражданите са недоволни и от това, че сегашните промени се случват без каквото и да било обществено обсъждане.

Протестиращите смятат, че таксите, които събира Центъра за градска мобилност от „зелена“ и „синя“ зона са твърде високи и дадоха примери са това какви са цените за подобни услуги в други едвопейски държави.

Недоволните поискаха и общинското предприятие да изразходва събраните пари от глоби за неправилно паркиране по прозрачен начин.

Те настояват част от средствата се използват за изграждането на подземни и надземни паркинги.

Събралите се граждани обявиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, протестите им ще продължат. Те са готови да съберат и подписи и за провеждане на местен референдум по въпроса с паркирането, ако не бъдат чути.