София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Софиянски: Трябва да премахнем борда и да въведем еврото

Според бившия премиер през последните 10 години България се управлява много лошо

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Трябва да подадем документи за Еврозоната, да премахнем валутния борд и през двете години, докато чака, да коригира курса на еврото, например 1:1,50. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ бившият кмет на София и служебен премиер през 1997 Стефан Софиянски.

Според него такава стъпка би ни позволила да въведем еврото като се запазят и дори се увеличат доходите, но управлявалите ни през последните 10 години не са достатъчно компетентни, за да се справят с такава задача.

ГЕРБ не можа да постигне стабилност и е факт, че досега Бойко Борисов няма изкаран докрай управленски мандат. За 10 години, откакто сме в ЕС, са се сменили 10 правителства, сега ще е 8-ото, което говори за несигурност. Ние имаме на разположение еврофондовете и се увеличили задлъжнялостта си, а темповете на икономически растеж са забавени, което означава, че не използваме фондовете, каза още той.

В момента България е с най-ниски показатели и ни лепнаха трайно етиката „най-бедната страна в ЕС“, посочи Софиянски. Той добави, че България изостава вече значително от Румъния.

В момента БВП на България е 5800 евро на глава, а на Румъния – 7 300, каза бившият столичен кмет и посочи, че това изоставане се дължи на липсата на визия от страна на двете партии, които са ни управлявали през последните 10 години – ГЕРБ и БСП.

Разочарованието от политиците е огромно, голяма част от тях искат просто да станат депутати, министри, да имат коли и секретарки, коментира Софиянски.

По Търновската конституция е имало 6 министерства, а сега са 19, но по-лошото е, че министрите са безлични хора, каза още бившият служебен премиер.

За да имаме развитие, управляващите трябва да имат визия и амбиция и да знаят какво искат и какво правят, каза Софиянски и посочи, че България е имала четири цели при влизането в ЕС – отпадането на Шенген, отпадане на мониторинга, успешно усвояване на еврофондовете и въвеждане на еврото.

Той каза, че управлявалите през последните 10 години не се справили с нито една от тези задачи.