София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Софийската митрополия с подробности за договора с „Инерком“

Предстоят разговори с фирмата на Върбакова

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Софийската света митрополия съобщи, че Българската православна църква - Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице, не е страна по Предварителен договор и споразумение от 22.12.2016 г. с "Инерком" ЕООД, поради което същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод.

В изявлението на митрополията се казва, че страна по договора е Софийската света митрополия на БПЦ. На 22 декември 2016 година е подписан предварителен договор за наем, но Епархийският съвет на Софийската света митрополия не е вземал решение за сключването на окончателен договор с "Инерком" ЕООД.

От митрополията казвач, че Епархийският съвет, ръководен от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, след консултации със специалисти е предприел действия за уреждане на деловите отношения с "Инерком" ЕООД в интерес на Софийската света митрополия на БПЦ - БП.

Софийската Света митрополия ще влезе в разговори с фирмата на Гинка Върбакова за финализиране или отхвърляне на сделката за отдаване под наем на голям имот на пл. „Света Неделя”, това каза пред бТВ Западно и средноевропейския митрополит Антоний.

Той призна, че условията по предварителния договор, изтекъл в медиите, „видимо са неизгодни” и не запазват интересите на Софийската света митрополия.

Упълномощен да сключи договора е съпругът на Гинка Върбакова. Фирмата не е влязла във владение, подчерта духовникът. Според него в случая говорим и за „индиректна атака” срещу митрополията – от „лица, които използват имоти на митрополията”, но и „чисто политически елемент не липсва”.