София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Софийската община и БФС организират „Миниевропейско първенство по футбол“

Турнирът е за деца от 1-и до 4-и клас

8 годиниСпортни 12 Боряна Райчева

По повод предстоящото издание на Европейското футболно първенство Столична община, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” и Български Футболен Съюз /БФС/, организират “Grassroots Мини европейско първенство по футбол’ 2016”. Това съобщиха от пресцентъра на Столчина община. Идеята на футболния турнир е да популяризира предстоящото Европейско първенство и да стимулира най-малките спортисти по повод 1-ви юни – Ден на детето. Турнирът има за цел да популяризира европейски ценности, история и традиции свързани с най-популярния спорт – футбол, както и да създаде условия за равнопоставено включване на момичета и момчета, солидарност, толерантност и справедливост в спортната надпревара.

Паралелно с Мини европейското първенство по футбол ще се проведе и Фестивал за момичета I – IV клас по Програмата „Live your goals” към ФИФА, включващ забавни игри и открити тренировки. “Grassroots Мини европейско първенство по футбол’ 2016” ще протече по програмата на Европейското първенство в Франция в пълния си формат - с участието на 24 отбора, съставени от момичета и момчета 3-4 клас от 24 столични училища и при провеждане на 51 футболни срещи. Събитието ще се проведе на 01 и 02 юни 2016г. на 4 изградени игрища за мини футбол на Националния стадион „Васил Левски”.

Официалното откриване ще бъде в 11.30 часа на 01 юни 2016г. /сряда/, а тържествената церемония по награждаване на призьорите и закриване на шампионата ще се състои в 17.00 часа на 02 юни 2016г. /четвъртък/.

Официални гости на откриването ще бъдат Министърът на младежта и спорта – г-н Красен Кралев; Заместник – изпълнителният директор на БФС – г-н Павел Колев; г-н Румен Вълков – член на изпълнителния комитет и президен на аматьорската футболна лига, представители на Столична община и посолства или представителства на държавите, участнички в Евро’2016.

Столична община ще награди с медали на всички участници, Купи за I - IV място, а БФС с топки и много други изненади

Турнирът и Фестивалът са част от План за дейности по „Програма Grassroots” на БФС и Столична община за територията на град София и се реализира в подкрепа на Програма “София – Европейска столица на спорта 2018 г.”.