София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Софийски централен затвор на протест

Служителите настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд

6 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Служителите от Софийския централен затвор излязоха на протест, за да изразят недоволството си. Те настояват за 20% увеличение на работните заплати, които към този момент са под средните за страната, увеличаване на числения състав, изравняване на парите за утежнени и специфични условия на труд с тези, които получават работещите в МВР, както и подобряване на общите условия на труд.
Служителите на затвора нямат право да протестират, поне по  традиционният начин, по който сме свикнали да го представяме,  техният протест е символичен. Изразява се в поставянето на лентичка с трибагреника на ревера, каквито те носят от началото на седмицата. Безрочно от днес натътът всеки ден пък те ще излизат за един един час пред сградата на затвора, с надежда исканията им да бъдат чути.
Министерството на правосъдието публично определи исканията на протестиращите като справедливи. Предстои  обаче да видим  ще бъде ли извървян пътят от тази констатация до реалните действия,  включващи предодоговаряне на процентите с Финансовото министерство, или  пък той ще си остане постлан само с добри намерения.