София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Софийският мюфтия отговори на протестиращите в ЖК „Орландовци”

Жителите протестират срещу построяването на незаконен мюсюлмански храм

7 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Въпреки протестите, организирани от жителите на столичния квартал „Орландовци” по повод изграждането на сграда, която според опасенията на местните ще се използва за незаконен мюсюлмански храм в района, строителната работа продължава.
Това стана ясно от публикация на самия районен мюфтия на София Мустафа Избищали във Фейсбук, която гласи:
Търпението е от важните неща в Исляма!
Днес 28.07.2017 г. стартирахме изграждането на Жилищна сграда за служителите на мюфтийството в кв. Орландовци, София. За съжаление, шепа хора, се опитаха да ни спрат, под предлог, че ще градим "Молитвен дом'', и че правим "убежище за радикалисти". Подчертавам дебело, че изграждаме Жилищна сграда с магазини и подземни гаражи, за което имаме Одобрен и влязъл в сила Проект и Разрешителното за строеж.
Само преди около един час, тези "добронамерени граждани към мюсюлманите" (според техните думи днес на протеста) са поставили свинска глава на оградата на строежа и друга са захвърлили в самия имот, явно с цел сплашване или да ни откажат от строежа.
Обръщам се към извършителите на това подло деяние, този път, назад Няма да има от наша страна. В продължение на 29 месеца извървяхме целият път за да стигнем до Разрешително за строеж. Спазили сме, не само буквата на Закона, но и неговият дух. Това, че изповядваме Ислям, не означава, че нямаме право да имаме ведомствени жилища в столицата на европейска България.
Обръщам се и към всички Хора, които не са загубили човешките ценности, добросъседство и морал, да застанат рамо до рамо с нас и ЗАЕДНО да кажем стоп на омразата, не на расизма, и ДА на мира, любовта и толерантността!
Моля Всевишният да закриля нашата Родина България, да дава мъдрост на Управниците ни и благодат на Всички ХОРА!
Припомняме, че на 28 юли жителите на квартал „Орландовци” организираха демонстрация против строежа на сграда, която по тяхна информация ще бъде използвана за незаконен мюсюлмански храм.
Хора от квартала и живеещи наоколо заплашват с жива верига, ако строителните работи започнат.