София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Соншонжмон" остава в историята

От 7 юни БНР няма да съобщава нивото на Дунав

8 годиниОбщество 117 Боряна Райчева

От 7 юни Българското национално радио спира излъчването на Хидрометеорологичния бюлетин за нивото на река Дунав в сантиметри. Радиото е информирало вчера Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, със седалище в Русе, за решението си. Досега това е ставало по силата на сключената през 1948 година в Белград „Конвенция за режима на корабоплаването по река Дунав“. Изпълнител на Конвенцията е Дунавската комисия, която е определила на какви честоти и езици да се излъчва бюлетинът.
От десетилетия до днес информацията се излъчваше по Българското национално радио веднага след новините в 15 часа. Със това слушателите се разделят както с една традиция, така и с информацията за всеки сантиметър нагоре или надолу в нивото на Дунав в Нови сад, Оршова и градовете по поречието на голямата река. Разделят се и с няколкото думи на руски и френски, които всеки българин е чувал. Поколения израснаха с онзи глас по радиото, който казваше „Оршова – соншонжмон“.
Информацията за нивото на река Дунав е достъпна на сайта на Агенцията. Данните от българския участък се актуализират на всеки 15 минути с помощта на 9 автоматични станции.