София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СОС: Строителство в Борисовата градина няма да има

Отстраняват загнилите и сухи дървета, за да се разхождат хората безопасно

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Строителство в Борисовата градина няма да се допусне, а дейността за премахване на сухите и опасни дървета е с цел осигуряване на безпрепятственото ползване на парковата територия, уверява Лорита Радева, председател на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичен общински съвет, цитирана от БНТ. Тя подчерта, че е изключително удивена и разочарована от факта, че се коментира възможно застрояване на Борисовата градина.“Такива намерения Столична община няма. Категорично заявявам, че СО не възнамерява да подкрепи никакви идеи или действия, свързани със застрояване на Борисова градина. Прочистването на опасните, загнилите и сухите дървета, е задължителна мярка на опазване на гората, и е грижа за хората, които се разхождат в парка“, посочи Лорита Радева.

С решение на Комисията по опазване на околната среда е възложено да бъде извършено маркиране на сухите, загнилите и опасните дървета в един пилотен участък. "Указано е как да бъде извършено това маркиране с уникална лесовъдна марка. В настоящия момент в комисия трябва да бъде представено становище на втора комисия, която е междуведомствена, включваща представители на различни институции, вкл. и две НПО-та. Тя трябва да преброи на колко дървета са поставени уникалните марки за отсичане", поясни Радева.

Имахме случаи на хора, които загинаха от паднали дървета. Липса на отговорност от страна на общината би било да остави опасните дървета в Борисовата градина. Липса на отговорност би било да остави и дърветата, които са сухи, защото при първия малко по-силен вятър, се създава опасност. Нашата задача е да осигурим безопасната разходка на хората и само това“, каза още представителят на СОС.