София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СПАД В СТОКООБМЕНА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ

ТУРИЗМЪТ Е В ЗАТРУДНЕНИЕ СЛЕД САНКЦИИТЕ НА ЕС

8 годиниИкономика 14 Боряна Райчева

С 40% е спаднал стокообменът между България и Русия за първото шестмесечие на тази година, в сравнение със същия период на 2014 г., съобщи Желю Добрев от Българо-руската търговско промишлена палата. Това се дължи на въведените мерки за ограничение в търговията с Руската федерация от страна на Европейския съюз, като санкции заради политиката в Украйна.

Руският внос в страната ни е намалял с 28%, каза Добрев. Ударът върху нашия износ засяга най-голямото перо – медикаментите. Спадът в този сектор е 50%. Засегнати са и други производства – вино, мебели, трикотажни изделия, консерви, фризери, хладилници. Ръст в износа за Русия т.г. има само при цимента и торовете.

Въпреки санкциите, Българо-руската търговско промишлена палата продължава да поддържа и да създава контакти между регионалните организации на двете страни. В различни дни от днес до края на септември в курорта Албена се провеждат бизнес срещи, на които присъстват гости от търговски палати от пет руски района – Калининград, Екатеринбург, Ростов на Дон, Тюменска и Орловска област. Ще присъстват около 70 предприемачи в сферата на производството и услугите, съобщи Добрев.(чуйте повече от него в аудиото)

Днес бе представен Калининград. Началникът на отдел "Външно-търговски връзки" в местната палата Наталия Камаева информира, че връзките между този район и България са били много добри през годините, но след въвеждането на санкциите на ЕС, туризмът е затруднен, тъй като няма директни полети. Пътуването до страната ни се осъществява сега през Москва или Санкт Петербург и отнема 14 часа. Този въпрос е отнесен до руското консулство във Варна и от там уверяват, че ще бъде решен, след като има желаещи да пътуват.

Източник: ДАРИК