София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Спасителната операция в Тайланд е подновена

Извадените деца са в добро здравословно състояние

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Подновиха спасителната операция за децата в Тайланд. Вече 4 от общо 12 момчета са извадени от пещерата. Спасителната акция премина благополучно, защото водата в някои от галериите е спаднало.

Останалите деца чакат спасителните екипи да подготвят всички необходимо за повторение на сложната операция. През последните няколко дни водолазите са обучавали децата да се чувстват добре във водата и да плуват под вода с маска. По решение на австралийския лекар, който е с тях, първи са излезли по-слабите деца. Те са били прегледани на място от лекар, а след това откарани с хеликоптер в болница.

Повече от две седмици децата са блокирани в пещера в Тайланд. В спасителната операция участват 90 професионални водолази, сред тях има и военноморски тюлени. Всяко дете ще бъде преведено през тесните проходина на пещерата с двама водолази. Всички трябва да се движат по спасителното въже, което е опънато предварително. Децата са с маски на лицата и са привързани с друго въже към водолаз, който носи и кислородните им бутилки.

Американският изобретател Илън Мъск създаде миниподводница, която да спаси децата в Тайланд. В момента се правят тестове, които да докажат, че подводницата ще успее да помогне в спасителната операция.

Илън Мъск публикува видео с подводните изпитания, които се проведоха в басейн в Лос Анжелис. На записа се вижда как един водолаз дърпа подводницата след себе си, докато друг я тласка отзад.

За корпус на апарата е използвана тръба от ракета Falcon 9 за подаване на течен кислород. Подводницата е с малки размери, за да може да премине през тесните проходи на наводнената пещера. Апаратът е достатъчно лек, за да могат да го придвижват двама водолази.