Гледай
на живо

Специален щаб следи проблема с чумата по животните

Собствениците на животни готвят протест в сряда

Премиерът Бойко Борисов нареди да бъде създаден оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Целта на щаба е да следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати, както и да съдейства на компетентните органи за максимална координация на действията. Специалният щаб ще работи до овладяване на ситуацията.

В състава му влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на ГД „Гранична полиция“.

В същото време собствениците на умъртвените животни от селата в Странджа подготвят протест в сряда на жълтите павета. Козевъди и овцевъди твърдят, че животните са здрави и е спорно доколко адекватни са предлаганите от страната компенсации.

Те ще се съберат под прозорците на властта, докато кабинетът обсъжда дали могат да бъдат отпуснати по-високи компенсации на пострадалите хора.

Към момента се отпускат по 190 лв. за овца, 140 лв. за агне, 160 лв. за шиле. Стопаните на евтанизираните животни ще получат и още между 40 лв. и 83 лв.