София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спирачките на автобуса, врязал се в подлез в Москва, не са били задействани

Предстои техническа експертиза на превозното средство

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Шофьорът на автобуса, който се вряза в подлез в Москва, не е задействал спирачната система, съобщават от компанията, производител на автобуса, цитирани от ТАСС.

Припомняме,  че вчера, на връх Рождество, петима души намериха смъртта си руската столица, след като  автобус нахлу  в подлез, близо до спирката на метрото „Славянски булевард“ в града. Най-малко 15 души бяха ранени, като двама от тях са с опасност за живота. Шофьорът е задържан.

От компанията съобщават, че предварителният  доклад за инцидента сочи,  че в началото на движението колелата на автобуса рязко са завили надясно и той значително се е отклонил от следвания маршрут. От там идва и изводът, че водачът на превозното средство не е задействал нито една от спирачните системи на автобуса, нито е спрял двигателя, в противен случай  автобусът е щял да спре, смятат от компанията - производител.

Предстои техническа експертиза на състоянието на автобуса, за да се разбере причината за катастрофата. Версиите за произшествието са две: шофьорът не се е справил с управлението или автобусът е бил неизправен.