София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Спирките в София – в частни ръце

Кметът Фандъкова очаква порой от жалби

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

2600 спирки на градския транспорт на Столична община ще се отдадат на концесия. Срокът е за 15 години с опция за удължаване с още 5. Решението е взето на днешното общинско заседание, а кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че решението, което е взето е правилно, но очаква обжалвания – първо по документацията, а след това забавяне и на самата процедура. По време на гласуването съветници от опозицията посочиха, че в условията и документите за процедурата има редица юридически неточности, включително и становища от министерства, Министерския съвет и Държавна агенция "Национална сигурност", които са от 2013 г. и са направени по старите условия на процедурата.

Това е пети и първи успешен опит за пускане на процедурата.

Припомняме ви, че преди три години общината пусна търг за избор на концесионер, но след поредица от обжалвания процедурата отново е в начален етап. Върховният административен съд отмени избрания изпълнител заради неточности в условията.  Кметът на София Йорданка Фандъкова е на мнение, че тази история може да се повтори и сега.

Състоянието на голям процент от спирките в София са в лошо състояние. За поправянето на около 400 спирки и 800 навеса са необходими 19 млн . лв., а Столична община не разполага с тези пари. Началната концесионна такса в търга за един модул ще е между 21 и 41 хил. евро в зависимост от броя навеси, които кандидатът обещае да постави.

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов предложи събраните 10 млн. лева повече от данъци ще бъдат разпределени за ремонти и осветление.