София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Списък с кандидати за ВСС се разпространява в съдилищата

Агитацията не е забранена от закона

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Има списък и аз съм го виждал. Това заяви пред БНР съдия Емил Дечев, който е един от 27-те кандидати, изслушани миналата събота от съдиите, които ще гласуват за свои представители в следващия Висш съдебен съвет (ВСС).

Съдия Дечев потвърди разпространените информации, че административни ръководители на някои съдилища са раздали на свои колеги листчета списъци, с имената на кандидати, които на всяка цена трябва да влязат в новия ВСС.

Според съдия Дечев няма предизвестеност на избора. "Надявам се, че няма да има, тъй като изборът е много важен", заяви съдията, кандидат за член на ВСС.

Безспорно законът не забранява агитация. Листчето се разпространява не само в Софийския районен съд, но и в други съдилища в страната, като списъкът на имената е един и същ навсякъде. Това означава, че има един създател, един координатор.

Да, законът не забранява да се агитира за определени колеги, но тук възниква въпросът защо не е било направено по-открито. Например, един плакат: "Съдия Стефан Милев застава зад тези седем човека" - шестима титуляри и един резервен, иронизира Дечев.

Съдията коментира, че съдиите са хора, които решават дела за милиони, а понякога и за милиарди, както и изпращат хора в затвора за 20-30 години, а понякога и до живот. “След като те са узрели и държавата им е гласувала доверие да взимат такива решения, е унизително някой друг да решава или да им препоръчва непознати на него самия или на тях самите колеги”, допълни съдия Дечев.