София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Спор в парламента за концесията на летище София

К.Нинова: ще сезираме ВАС и президента за опазване на нац.сигурност

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Декларирам от името на БСП, че когато дойде времето да взимаме решения – ще отменим концесията на летище „София“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. В парламента днес дебатите по Закона за концесиите, внесен от опозицията, бяха особено разгорещени. Опозицията иска законът да не позволява обекти обектите от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия. Припомням, че вчера Върховната административна прокуратура обяви, че концесията на софийското летище няма да се проверява , тъй като, нямало налице законово основание за намеса на прокуратурата. Корнелия Нинова заяви още, че въпросът за концесията на Летище „София“ не е само юридически, а касае държавния интерес и това как той трябва да се пази.

Според Корнелия Нинова в момента големият въпрос е продължава ли Европа, в частност и България, това мнозинство и правителството да се движат в посока отказ на държавата от всички функции и прехвърлянето й на частни субекти, отказ от национален суверенитет, падане на граници и задълбочаване на глобализацията или обратно.

Нинова даде пример с факта, че , цитирам: модерна Европа отдавна е решила този проблем. В Германия, във Франция, в Чехия, в Австрия обектите от национална сигурност, ВиК инфраструктура, жп инфраструктура са държавна собственост“. Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“, контрира Нинова, че БСП първо трябва да се отрече от концесиите си. В отговор лидерът на БСП декларира, че не е участвала в никакво качество във взимането на решения за концесии.