София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Споразумение за мир между западни и арабски страни

Срещата се осъществи в Париж с участие на външните министри

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Представители на водещи западни и арабски страни се споразумяха вчера в Париж за нова дипломатическа инициатива, целяща възобновяване на мирния процес в Сирия след западните въздушни удари от 14 април, съобщиха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Напомняме за ударите, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия от САЩ, Франция и Великобритания. Акцията беше в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Дума в началото на месец април.

В срещата на т. нар. "малка група" или "контактна група" , осъществила се вчера в столицата на Франция, участваха външните министри на Великобритания, Франция, Германия, Саудитска Арабия и Йордания. САЩ бяха представени от помощник-държавен секретар по въпросите на Близкия изток Дейвид Сатърфилд. Разговорите се състояха в кулоарите на международната конференция за борба срещу финансирането на тероризма, предаде БТА.

Френският президент Еманюел Макрон обяви след ударите, че ще поеме отново инициативата в политическата и хуманитарната област и в борбата срещу използването на химически оръжия. Налага се необходимостта да се предложат решения, които да позволят да се набележи пътна карта за мир в Сирия, заяви преди началото на срещата френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от АФП.