София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Споразумението за Македония се очаква в неделя

Протестите в Атина и Скопие не спират

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Очаква се тази неделя Зоран Заев и Алексис Ципрас да поставят подписите си под споразумението, с което се одобрява името  Република Северна Македония. Ако документът бъде приет, той ще даде възможност на Македония да се бори за пълноправно членство в Европейския съюз. До този момент това нямаше как да ес случи, тъй като гърците не признаваха досегашното наименование на държавата.
 
Припомняме, че обсъжданията в тази посока се водят от месеци, като в София по време на срещата между двамата премиери на спорещите страни, се стигна до консенсус.  Последва остра реакция, както в Гърция, така и в Македония, като освен опозиционните партии, против се обявиха и голяма част от гражданите. Дни наред вече протестите не стихват.
 
Притеснения възникнаха и от българска старна, като те са в посока на това новото наименование ан държавата да не отключи телиториални пренции към нас.
 
В петък вечерта премиерът Зоран Заев имаше среща с външния ни министър Екатерина Захариева в Струмица преди постановката „Железният светилник” на Военния театър. Уверенията на Заев бяха, че Македония е готова да даде всякакви гаранции за продължаване на добрите отношения между България и Македония. 
 
„Вярвам, че идва период, в който Македония ще дава всякакъв вид нужни гаранции на България, защото договорът беше само хартия, придружена с документ, подписан от двете страни, че наистина искаме да градим приятелство. Там са дефинирани всички точки на приятелството, но вероятно ще има още много теми, по които ще си сътрудничим”, заяви Заев.
 
Заев е готов да подпише споразумението, въпреки огромното недоволство в страната му, отразено и в позицията на македонския президент, който се обяви против договора.
 
В Гърция положението за неговия колега Алексис Ципрас не е по-добро, като парламентът там гласува вот на недоверие към ръководеното от него правителство. Очаква се той да не мине, тъй като е необходимо абсолютно мнозинство, а  Ципрас и коалиционните му партньори разполагат със 154 депутати в 300-местния парламент.
 
Въпреки напрежението се смята, че договорът ще бъде подписан в неделя, докато по улиците и двете държави протестите не спират.
В неделя такива са планирани в Битоля и Атина.