София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Според Борисов 350 милиона годишно от контрабанда могат да финансират образованието

Една от политиките, на които залага ГЕРБ е за професионално и дуално обучение

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

На кръгла маса „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи“ във Велико Търново бившият премиер Бойко Борисов изчисли, че 350 милиона лева, събрани от борбата с контрабандата, могат да влязат в бюджета на образователното министерство. Приблизително толкова пари са нужни, за да могат да се увеличат двойно учителските заплати. Според Бойко Борисов нужните пари за увеличението са налични.

Прогнозите на експремиера са, че в борбата с контрабанда могат да съберат още милиард. Борисов се похвали, че за 2 години правителството е успяло да прибере 4,7 милиарда лева от незаконна търговия.

Една от мерките на ГЕРБ за справяне с неграмотността сред подрастващите е принуждаването на децата да ходят на училище. Борисов лансира идеята, че, ако трябва, органите на реда ще проверяват защо детето не ходи на училище, а социалните служби ще спират всички месечни помощи.

Експремиерът сподели, че не се притеснява от факта, че ще ги обвинят, че принуждават някого да учи, тъй като за него думата „принуда“ не е лоша дума и неговата майка като малък също го е принуждавала да учи, когато на него му се е играело футбол на поляната. Друга политическа идея на ГЕРБ за борба с неграмотността е професионалното и дуално обучение. На дискусията в старата столица Търново Борисов изрази огромното си желане да отделят 120-130 милиона лева за изграждане на физкултурни салони в училищата, в които няма.

По отношение на социалната сфера Борисов и ГЕРБ залагат на тридетния модел. Първо, второ и трето дете ще бъдат подпомагани от държавата, а за всяко следващо родено дете помощите ще намаляват. Борисов смята, че по европейски фондове държавата може да плаща на бабите и дядовците да гледат децата, а родителите да могат да продължат работа и да не губят от квалификацията си.