София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Според британско издание България не се е отказала от 7-и реактор в Козлодуй

Newsandstar пише, че „Уестингхаус“ ще достави блока

8 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Британското онлайн издание Newsandstar съобщава, че американски реактор на "Уестингхаус" е предвиден за доставка в България. Фактът се съобщава мимоходом покрай информацията за доставката на нов реактор за британска централа.

През октомври миналата година българското правителство се отказа от строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй" с участието на „Уестингхаус“. Премиерът Бойко Борисов тогава обясни, че причината е в това, че му е предоставено „меморандумче" за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години.

Към момента не е ясно докъде са стигнали разговорите между двете страни. На 31 март 2015 г. изтече споразумението между американската компания и българското правителство за построяването на новата ядрена мощност у нас по технология, която ще струва 7.7 млрд. долара. С мотива, че държавата ни не разполага с такъв ресурс, на "Уеснигхаус" бе поставено условието да стане инвеститор в проекта. Предложението на българската страна е американците да поемат 49% от капитала на дружеството на VІІ блок.

В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР1000 на площадката в Козлодуй.

В момента американската компания строи осем реактора от типа AP1000 в САЩ и Китай.