София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Според Петър Москов системата с отпечатъците може да заработи най-бързо

Той упрекна лекарите, че се страхуват от контрол

8 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че новата система за идентификация на пациентите чрез пръстов отпечатък ще бъде въведена, въпреки че здравната каса вече е инвестирала в електронен четец, който е в основата на сегашната система. Москов посочи, че досегашната система все пак работи, но тази с пръстов отпечатък е по-сигурна.

Според него новата система е най-евтина и може да заработи бързо – до няколко месеца, докато за други системи са нужни две-три години и то в „по-уредени от България държави“. Идентификацията на пациента с пръстов оптечатък ще отнема три минути, каза още министърът и посочи, че хората не трябва да помнят никакви кодове и други данни.

Москов се извини на личните лекари, че не е било поискано тяхното мнение при определянето на новите условия в здравеопазването и каза, че всички, които протестират, са против контрола, който министерството иска да наложи.