София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Според руски сайт Бойко Борисов е взел 50 млн. долара рушвет за „Виваком“

Публикацията твърди, че контролът на телекома е поет от ВТБ

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Руският сайт "Московский монитор" пише, че българският министър-председател Бойко Борисов е взел 50 млн. долара подкуп от руската ВТБ, за да си затвори очите за нередностите около сделката за купуването на БТК.

Информацията е цитирана и от други руски издания, но по-късно оригиналната публикация беше премахната от сайта.

Според автора Константин Седелников новият собственик на „Виваком“ е само параван, а контролът върху компанията е поет оттоп мениджърите на руската държавна банка ВТБ (Банката се представлява в България от Милен Велчев). Седелников напомня, че ВТБ обяви продажба на заложените при нея акции на телекома, за да бъдат погасени дългове.

На теория задачата на държавните органи в България е да пресичат подобни машинации. Още повече, че става дума за престъпно изземване на една от най-големите компании в страната. Удивителното е обаче, че правителството на България демонстрира политика на невмешателство, като упорито се старае да игнорира процесите, които се случват около най-големия телекомуникационен оператор, пише още Седелников.

Той твърди, че мениджърите на ВТБ са купили мълчанието на Борисов за 50 милиона долара. Според автора е скандално, че ВТБ е кредитирала новия купувач на „Виваком“, в резултат на което банката не само не си е върнала дадения кредит от 150 милиона евро, но е дала още 240 милиона.

При това парите са дадени на компания без никакви активи, а залог са същите акции в БТК, още повече, че самата процедура се оспорва в съда и компанията е страна по искове в България и Люксембург, което заплашва банката със стотици милиони евро загуба, пише още Седелников.

При отпускането на кредита са нарушени както вътрешният регламент на банката, така и кредитния договор, предполагащ изпълнението на редица условия, които не са изпълнени. Единственото разумно обяснение на това странно поведение е, че според Дмитрий Косарев - притежател на продадените акции на БТК, на практика новите собственици на компанията са мениджърите на ВТБ начело с първия вицепрезидент Юрий Соловьов, който организирал сделката, като не пропуснал да се договори и за „затварянето на очите“ с българския премиер. Според източници, близки до участниците в сделката, Соловьов лично ръководил издаването на кредита в нарушение на всички банкови процедури, допълва изданието.