София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Според външния министър България не е поемала никакви ангажименти за черноморска флотилия

Радан Кънев нарече реакцията на Борисов популистка

8 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви по време на Деня на отворените врати в министерството, че България не е поемала ангажименти относно участие в регионални военни формати в Черно море. Министърът заяви, че България поддържа тезата за засилено военно присъствие в Черно море, но само чрез НАТО.

Според Митов нещата около т.нар. черноморска флотилия, насочена срещу Русия, излишно се драматизират, а дебатите трябва да са рационални, каквито били досега.

България няма да воюва с никого, опита се да внесе успокоение министърът.

В коментар по скандала с „черноморската флотилия“ председателят на ДСБ Радан Кънев от своя страна каза, че е недопустимо външният министър да е в Босна, когато в България е на посещение румънският президент. Кънев добави, че румънското предложение за флот в Черно море, доминиран от Турция, не е приемливо за България, а реакцията на премиера Борисов е била популистка и проруска.