София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СПОРНИТЕ УЧЕБНИ ПРОГРАМИ – ТЕМА БЕЗ КРАЙ

АВТОРИ ПО ИСТОРИЯ С ПРИТЕСНЕНИЯ ЗА ОРЯЗВАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО СРЕДНОВЕКОВИЕ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Срокът за обсъждане на новите учебни програми за 2-ри, 6-и и 8-и клас ще бъде удължен. Това стана ясно на общественото обсъждане по съдържанието на учебниците между Министерство на образованието и науката, преподаватели и експерти.

Промените предвиждат само българска литература да се учи през целия 7-и, 10-и, 11-и и 12-и клас, защото след тези класове има национални външни оценявания и държавни зрелостни изпити. „История славянобългарска“ ще се изучава под формата на откъс в 9-и клас. В часовете по литература се включват и „Вятър ечи, Балкан стене“, „Къде си вярна, ти любов народна“ и „Хубава си, моя горо“.

В 7-и и 8-и клас часовете по История ще бъдат увеличени с 21 и така вместо 51 те ще станат 72. В 6-и клас пък българската средновековна история ще бъде едва 50% от учебния материал. Останалите 50% се заемат от световната история през тази епоха.
Историци обаче не са съгласни с промените.

От Асоциацията на българските учители предлагат преподавателите да бъдат коректив на експертите и промените да бъдат съгласувани помежду им, така че да се стигне до съвместни решения. Просветният министър Меглена Кунева също беше категорична, че в центърът на усилията на ведомството, ще бъде именно българският учител.

Общественото обсъждане ще продължи във Велико Търново и Пловдив, като предстои и още едно такова в София.